Piancornello Rosso di Montalcino


Prijs per stuk
€ 18,50

Wijngegevens

Land: Italië
Streek: Toscana
Producent: Piancornello
Druivenras: Sangiovese
Inhoud: 0,75 liter
Houtlagering: Ja
Biologisch: Nee
Smaakprofiel: krachtig & kruidig
Afsluiting: Natuurkurk

Piancornello Rosso di Montalcino

Dubbelklik op bovenstaande afbeelding om volledige foto te bekijken

Zoom Uit
Inzoomen

Details

De mooie volle kleur heeft een warme diep rode glans. De geur is intens en bordevol donkerrood fruit. Op de achtergrond ruik je de houten vaten waarin de wijn heeft gerijpt. De smaak is vol, direkt aangenaam met een prettig mond gevoel. De vulling van de wijn is dik in orde. Na de volle fruitsmaken komen de kenmerkende Italiaanse trekjes naar boven: een prachtige zuur balans, pittige tannines en een klein bitterje aan het einde.

Het stadje Montalcino ligt in de provincie Toscane, direct ten zuiden van het Chianti-gebied. De combinatie van warme, droge zomers en een rotsachtige, arme bodem resulteert hier in de meest geconcentreerde Sangiovese-wijnen van Italië. Claudio Piancornello is het type producent waar we altijd naar op zoek zijn. Jong, intelligent en een beetje eigenwijs. Door goed te kijken naar de waardevolle elementen uit de gerenomeerde wijntraditie van Montalcino en deze te combineren met hedndaagse inzichten, bouwt hij aan een eigen stijl en visie. Herkenbaar als Montalcino, maar vooral herkenbaar als Piancornello!

Rondom Montalcino worden drie soorten wijn gemaakt. Het meest beroemd is de Brunello. De wat eenvoudigere variant hiervan is de Rosso di Montalcino. Beide wijnen moeten gemaakt zijn van 100% Sangiovese. Het verschil is de ouderdom van de wijnstokken en de houtrijping: de krachtige en geconcentreerde Brunello wordt gemaakt van oude stokken en mag pas na minimaal twee jaar vatrijping en twee jaar flesrijping verkocht worden. De wat meer fruitige Rosso wordt gemaakt van de jongere stokken en mag al na 1 jaar op de markt worden gebracht. Tot slot is er sinds een aantal jaar de aparte DOC San'Antimo di Montalcino. Voor deze wijnen mag naast Sangiovese, ook Cabernet Sauvignon en/of Merlot gebruikt worden.