Piancornello Brunello di Montalcino


Prijs per stuk
€ 38,50

Wijngegevens

Land: Italië
Streek: Toscana
Producent: Piancornello
Druivenras: Sangiovese
Inhoud: 0,75 liter
Houtlagering: Ja
Biologisch: Nee
Smaakprofiel: vol & krachtig
Afsluiting: Natuurkurk

Piancornello Brunello di Montalcino

Dubbelklik op bovenstaande afbeelding om volledige foto te bekijken

Zoom Uit
Inzoomen

Details

De kleur is intens diep met briljant rode schakeringen. De geur geeft vele impressies, zoals gedroogde zuidvruchten, cacao, rijpe noten, bosbessen en tabak. De smaak is geconcentreerd, zijdezacht en zeer complex, doordat alle geuren zich ook in de smaak vertalen. De mooie combinatie van tannine en fijne zuren geven de wijn de krachtige structuur die zo kenmerkend is voor Brunello.

Het stadje Montalcino ligt in de provincie Toscane, direct ten zuiden van het Chianti-gebied. De combinatie van warme, droge zomers en een rotsachtige, arme bodem resulteert hier in de meest geconcentreerde Sangiovese-wijnen van Italië. Claudio Piancornello is het type producent waar we altijd naar op zoek zijn. Jong, intelligent en een beetje eigenwijs. Door goed te kijken naar de waardevolle elementen uit de gerenomeerde wijntraditie van Montalcino en deze te combineren met hedndaagse inzichten, bouwt hij aan een eigen stijl en visie. Herkenbaar als Montalcino, maar vooral herkenbaar als Piancornello!

Rondom Montalcino worden drie soorten wijn gemaakt. Het meest beroemd is de Brunello. De wat eenvoudigere variant hiervan is de Rosso di Montalcino. Beide wijnen moeten gemaakt zijn van 100% Sangiovese. Het verschil is de ouderdom van de wijnstokken en de houtrijping: de krachtige en geconcentreerde Brunello wordt gemaakt van oude stokken en mag pas na minimaal twee jaar vatrijping en twee jaar flesrijping verkocht worden. De wat meer fruitige Rosso wordt gemaakt van de jongere stokken en mag al na 1 jaar op de markt worden gebracht. Tot slot is er sinds een aantal jaar de aparte DOC San'Antimo di Montalcino. Voor deze wijnen mag naast Sangiovese, ook Cabernet Sauvignon en/of Merlot gebruikt worden.