Uibel Katzensprung Gruner Veltliner


Prijs per stuk
€ 21,50

Wijngegevens

Land: Oostenrijk
Streek: Nieder Östenreich
Producent: Weingut Uibel
Druivenras: Grüner Veltliner
Inhoud: 0,75 liter
Houtlagering: Nee
Biologisch: Ja
Smaakprofiel: elegant complex
Afsluiting: Natuurkurk

Uibel Katzensprung Gruner Veltliner

Dubbelklik op bovenstaande afbeelding om volledige foto te bekijken

Zoom Uit
Inzoomen

Details

De kleur is licht geel met een zweempje groen. De geur vult de neus optimaal, vele sappige details vallen direct op, van het tropische aandoende fruit tot de minerale indrukken, alles zit erin. De smaak is mondvullend en complex. Groene appel zorgt voor rinse frisheid. De wijn heeft een spicy accent en een formidabele zuurbalans. Een wijn die niet snel verveeld.

Leo Uibel is eigenaar en wijnmaker van het gelijknamige wijnhuis in Ziersdorf in Weinviertel. In zijn wijngaarden van totaal 7,5 ha werkt hij volledig biologisch en experimenteert hij met enkele methoden uit de biodynamische wijnbouw. De oogst wordt per wijngaard verricht en ook apart gevinifieerd. Op die manier maakt Leo vijf verschillende cuvées grüner veltliner, de nationale trots van Oostenrijk. Daarnaast maakt hij rode wijn van zweigelt en twee absolute topwijnen van chardonnay en pinot noir. Sinds kort experimenteert Leo ook met ‘orange’ wijnen, witte wijnen die met schil en pit vergist zijn. Zijn cuvee ‘Una’, gemaakt van de schaarse frühroter veltliner, is hiervan het eerste veelbelovende resultaat. Welke wijn van Leo je ook proeft, ze onderscheiden zich allemaal door een zeer typische, individuele eigenheid.

Daar waar de meeste wijngaarden van Uibel op de hellingen liggen, komen de druiven voor deze Cuvee Reserve van het terras Katzensprung. De vlakke liggen en omliggende bomen zorgen voor een wat warmer microklimaat, wat dus ook rijpere druiven oplevert. De most wordt vergist in roestvrijstalen vaten, waarin de wijn ook 5 maanden 'sur lie' blijft rijpen. Deze rijping in het zuurstofarme milieu van de de RVS vaten brengt het risico van onaangename reductie-geuren met zich mee: putjes lucht, rotte uien en eieren. Om dit te voorkomen maakt Leopold gebruik van micro-oxigenatie: met een klein pompje worden er zeer gedoseerd belletjes lucht (zuurstof) door de wijn heen geblazen. Het resultaat is een wijn met een complexe smaak en een zacht mondgevoel, die je gemakkelijk zou kunnen verwarren met houtrijping.