Domaine Le Conte des Floris Homo Habilis


Prijs per stuk
€ 24,50

Wijngegevens

Land: Frankrijk
Streek: Languedoc
Producent: Daniel Le Conte des Floris
Druivenras: Carignan, Grenache Noir, Syrah
Inhoud: 0,75 liter
Houtlagering: Ja
Biologisch: Ja
Smaakprofiel: rijk complex
Afsluiting: Natuurkurk

Domaine Le Conte des Floris Homo Habilis

Dubbelklik op bovenstaande afbeelding om volledige foto te bekijken

Zoom Uit
Inzoomen

Details

De prachtige, diep granaatrode kleur is mooi glanzend. De geur van de wijn is enorm, naast de vele fruittonen ontdek je heel veel andere geuren. Een beetje vanille, wat mest, specerijen, tabak, leer, zwarte peper. De aandronk is kort gezegd indrukwekkend. Vele smaken wisselen elkaar af en de wijn ontwikkelt zich in de mond. De indrukken stapelen zich op. Maar de wijn blijft lekker door een prachtige onderliggende frisheid. Perfect is het spel van de zuren die in de afdronk spanning geven. De afdronk is krachtig en zeer rijk. De wijn blijft zeer lang na de laatste slok aanwezig. Een fantastiche wijn die bij velen een diepe indruk zal achterlaten.

Daniel Le Conte des Floris is een zeer aparte wijnmaker. Al op jonge leeftijd bleek dat zijn smaak goed ontwikkeld was. Het wijnproeven en beoordelen ging hem zeer goed af. Omdat hij zijn bevindingen erg goed onder woorden kan brengen, heeft hij naam gemaakt als wijnschrijver. Na jaren de wijnen van anderen te hebben beoordeeld, wilde hij wel eens zijn eigen wijn gaan maken. Als leerschool koos hij de Bourgogne en de Bordeaux streek. Vijf jaar lang heeft hij in de kelders van gerenommeerde wijnhuizen gewerkt en zo veel kennis vergaard. Vervolgens is hij op zoek gegaan naar een bijzondere wijngaard. In de Languedoc, nabij Pezenas heeft hij een prachtige wijngaard gevonden van 7,2 ha groot. Het geheim van de wijngaard schuilt in de diverse grondsoorten die er te vinden zijn: deels vulkanisch (basaltique), leisteen (schiste) en deels rijk aan antieke rolkeien (villafranchien). De druivensoorten die op deze grond zijn aangepland, zijn de authentieke rassen carignan, grenache, cincault en syrah voor rood en marsanne, terret bourret, roussanne en carignan blanc voor wit. Daniel is een fanatiek tegenstander van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Hij werkt geheel op biologische wijze, gunt de grond rust en respecteert de natuur. Deze manier van werken bezorgt hem zeer lage rendementen, tussen de 15 en 35 hectoliter per hectare, en dat proef je!

Slechts 15 hl per hectare is de opbrengst van de wijngaard die bestemd is voor de topwijn van het domaine. Alles wat de wijnmaker kan, vind je in deze wijn terug . De vergisting komt langzaam op gang en duurt zeker 5 weken. De kleurextractie is optimaal en de eerste smaken worden voorzichtig opgebouwd. Vervolgens gaat de jonge wijn op houten vaten gedurende 3 jaar. Er worden af en toe nieuwe vaten gebruikt, maar het hout mag de wijnen van Daniel niet domineren. Als de rijping op de houten vaten voltooid zijn, wordt de wijn gebotteld en vervolgens nog minimaal een jaar in de kelder opgeslagen om tot rust te komen. Het resultaat is geweldig.